Met behulp van een kettingpons kan je je ketting inkorten, herstellen en zelfs onderhouden. Het is dan ook één van de tools die je als fietsliefhebber en hobbysleutelaar zeker in huis moet hebben.
In dit artikel ontdek je alles over deze tool en leggen we uit hoe een kettingpons precies werkt. Daarnaast kom je te weten welke pons wij al jarenlang gebruiken en welke andere steengoede keuze’s er momenteel zijn.
- 1 t/m 12-speed
- Geschikt voor alle merken
- Reserve stift inbegrepen
- Gewicht 212 gram
- Geschikt voor alle kettingen en merken
- Inclusief reserve stift
- Gewicht: 211 gram
- 5 t/m 12-speed
- Geschikt voor alle merken
- Gewicht 380 gram
- Beschermklep voorkomt losschieten van de ketting
- 7 t/m 12-speed
- Geschikt voor alle merken (adapter voor Campagnolo inbegrepen)
- Inclusief geïntegreerde kettinghaak
- 330 gram
Beste kettingpons
Onderstaand vind je een overzicht van de eigenschappen van de verschillende kettingponsen.
PRO kettingpons
De PRO kettingpons die gebruiken we al jaren om onze kettingen op lengte te maken. Deze is geschikt voor ketting van 9 tot en met 12-speed en je kan ze op alle merken van kettingen gebruiken. De tool is ook vrij licht van gewicht en weegt 193 gram.
KMC chain tool De-Rivetter
- 1 t/m 12-speed
- Geschikt voor alle merken
- Reserve stift inbegrepen
- Gewicht 212 gram
KMC kettingen zijn nog steeds erg populair en worden ook vaak op de fiets gelegd Deze KMC kettingpons is geschikt voor kettingen van 1 tot en met 12-speed. Naast kettingen van KMC kan je met deze pons ook alle andere merken van kettingen repareren en inkorten.
Deze pons heeft een gewicht van 212 gram en wordt geleverd met een extra stift.
Simson De Luxe
- Geschikt voor alle kettingen en merken
- Inclusief reserve stift
- Gewicht: 211 gram
Ook deze Simson kettingpons is een uitstekende keuze om al jouw kettingen op de beste manier te ponsen. Deze pons is geschikt voor echt alle kettingen en merken en voledig universeel te gebruiken. Deze tool weegt 211 gram en je krijgt er ook een extra stift bijgeleverd.
IceToolz Proshop
- 5 t/m 12-speed
- Geschikt voor alle merken
- Gewicht 380 gram
- Beschermklep voorkomt losschieten van de ketting
Ook het bekende merk IceToolz heeft een uitstekende kettingpons in zijn gamma. Deze ProShop pons is geschikt om op alle merken van kettingen te gebruiken. Ze is geschikt voor kettingen van 5 tot en met 12-speed. De pons is voorzien van een beschermklep die voorkomt dat de ketting kan losschieten. Deze kettingpons is wel wat zwaarder en weegt 380 gram.
BBB Cycling ProfiConnect
- 7 t/m 12-speed
- Geschikt voor alle merken (adapter voor Campagnolo inbegrepen)
- Inclusief geïntegreerde kettinghaak
- 330 gram
De duurste kettingpons in deze lijst vind je verrassend genoeg bij het merk BBB. Deze pons is geschikt voor kettingen van 7 tot en met 12 speed. Je kan deze pons bij alle merken gebruiken. Voor Campagnolo kettingen zit er een extra adapter meegeleverd. Deze pons is met 330 gram ook weer wat zwaarder.
Wat is een kettingpons?
Een kettingpons is een onmisbare tool voor elke recreatieve fietser die zelf een beetje klust aan zijn of haar fiets. Met behulp van een kettingpons kan je een nieuwe ketting inkorten en op de juiste lengte maken.
Nieuwe kettingen hebben een bepaald aantal schakels, maar in de meeste gevallen zijn dat er meer dan je nodig zal hebben. Om de ketting op de juiste lengte te maken kan je met behulp van een kettingpons enkele schakels tussen de ketting uit ponsen.
Waarom heb je een kettingpons nodig?
Er zijn verschillende redenen waarom je een kettingpons nodig hebt. Hieronder vind je 3 van de voornaamste gebruiksdoeleinden:
Onderhoud van de ketting
Ben je al een tijdje op pad met een nieuwe ketting dan zal je merken dat deze mogelijk wat langer zal worden. Na verloop van tijd kan het zijn dat de ketting wat slapper komt te hangen. Hierdoor kunnen er mogelijk wat schakelproblemen ontstaan. Dit los je makkelijk op door een extra schakel te verwijderen en de ketting dus weer iets korter te maken. Hiervoor heb je uiteraard een kettingpons nodig.
Repareren van een gebroken ketting
Een ketting kan ook wel eens een keertje breken. Ook in dit geval hoeft jouw ketting niet meteen op de schroothoop en kan je de beschadigde schakel(s) wegponsen met een kettingpons. Eventueel kan je de ketting weer aan elkaar sluiten met een (extra) master link.
Je kan ook gewoon de slechte schakel verwijderen en de ketting weer aan elkaar zetten zonder master link. Hiervoor is wel wat handigheid en aandacht vereist want je mag het pinnetje dan niet volledig uit de schakel ponsen.
Een kettngbreuk zal je meestal tijdens een rit overkomen. vandaar dat het slim is om sowieso een extra master link op zak te hebben. Dit is de snelste manier om dit euvel te verhelpen.
Uiteraard heb je dan ook een pons nodig. Die zijn best groot vandaar dat je hiervoor ook de kettingpons uit je multitool zou kunnen gebruiken. Een multitool neemt meteen ook minder ruimte in dan een volwaardige of grotere kettingpons. De pons in een multitool is dan wel weer wat compacter en het vergt iets meer moeite en oefening om er een ketting mee te breken.
Vervangen van de ketting
Is jouw volledige aandrijving aan vervanging toe dan hoort daar natuurlijk ook een nieuwe ketting bij. Die ketting moet natuurlijk op de juiste lengte gemaakt worden.
Heb je geen idee hoe lang de ketting moet zijn, tel dan even het aantal schakels van je oude ketting. Zorg er daarna voor dat de nieuwe ketting evenveel schakels telt als de oude. Het is geen goed idee om de kettingen naast elkaar te leggen en de lengte van de nieuwe te baseren op de lengte van de oude ketting. De oude ketting zal vermoedelijk uitgerokken zijn door slijtage.
Om de ketting op de juiste lengte te maken en het overtollig stukje van de ketting er af te krijgen heb je wederom een kettingpons nodig.
Zoals je kan zien is een kettingpons een tool die je als hobbyfietser zeker in huis moet hebben. Een ketting vervangen, onderhouden en repareren is een basic onderhoudsklusje dat elke fietser onder de knie zou moeten hebben.
Hoe gebruik je een kettingpons?
Om een kettingpons te gebruiken moet je zeker geen raketgeleerde zijn. Toch is enge vaardigheid wel vereist zodat je het meteen goed doet en de ketting niet naar de haaien helpt.
Positionering
Plaats de kettingpons zodanig dat de pin zich precies voor het pinnetje van de te verwijderen kettingschakel bevindt.
Ponsen
Draai aan de hendel van de kettingpons zodat de je de pin recht uit de schakel kan drukken.
Ben je niet van plan om een master link te plaatsen, zorg er dan voor dat je de pin niet volledig verwijderd. Op die manier kan je de ketting weer makkelijk aan elkaar maken door de pin weer in de schakel te duwen en zo de twee uiteindes te verbinden.
Ga je een master link gebruiken om de ketting aan elkaar te verbinden dan mag je het pinnetje wel volledig verwijderen.
Is het pinnetje uit de schakel of los, dan kan je de hendel van de pons weer terug uit de schakel draaien en de ketting aan elkaar maken met of zonder master link. Zorg er wel voor dat je steeds een volledige schakel hebt aan beide uiteindes van de ketting.
Controle
Heb je de ketting weer gerepareerd of een nieuwe geïnstalleerd, controleer dan altijd of de kettingschakels allemaal soepel bewegen.
Heb je een master link geplaatst check dan zeker of deze ook echt goed gesloten is. Is dat niet het geval dan kan je met een trap op de pedalen (met de achterrem ingedrukt) de master link alsnog goed sluiten.
Waar op letten bij het kopen van een kettingpons?
Voor je een kettingpons gaat kopen zijn er enkele zaken om rekening mee te houden. Zo is het belangrijk dat de pons geschikt is voor het type ketting waarvoor je de pons wil gaan gebruiken.
Gelukkig zijn de kettingponsen van tegenwoordig ook allemaal geschikt voor de nieuwste kettingen en technologie zoals 12-speed aandrijvingen. Maar er zijn uiteraard ook nog oudere modellen in de omloop die niet compatibel zijn met de nieuwe standaarden.
Daarom is het belangrijk om goed te kijken welk type ketting je hebt en of de pons daarmee compatibel is. Daarnaast kan het ook zijn dat bepaalde ponsen niet compatibel zijn met bepaalde merken van kettingen.
Gelukkig hebben wij al wat opzoekwerk in jouw plaats verricht en zijn alle kettingponsen in dit artikel geschikt voor kettingen van alle merken tot en met 12-speed.
Om die reden kan je bij je uiteindelijke keuze ook gewoon rekening houden met de extra’s of speciale eigenschappen die sommige ponsen hebben.
Conclusie; beste kettingpons kopen?
Een kettingpons is een eenvoudig maar onmisbare tool die elke fietseigenaar in principe in huis zou moeten hebben. Met een pons kan je een ketting onderhouden, repareren en inkorten.
Een kettingpons hoeft helemaal niet duur te zijn. Zo is de PRO kettingpons die wij gebruiken zelfs één van de goedkoopste die er te vinden is. Zolang de pons geschikt is voor jouw type ketting zit je altijd goed.
Mits een beetje oefening, want de eerste keer is altijd een beetje spannend, wordt een ketting ponsen een klusje dat nog geen minuut duurt. Maar daardoor kan jij wel altijd jouw ketting zelf onderhouden, repareren en vervangen en ben je niet langer afhankelijk van anderen of van de fietsenmaker.
Heb je nog geen kettingpons in je toolbox zitten, haal er dan zo snel mogelijk eentje in huis. Een kettingpons is één van de must have tools van elke fietsliefhebber…