Gravelbike kopen; waar moet je op letten?

Dus jij overweegt of hebt zelfs al besloten om een gravelbike te gaan kopen? Dat begrijpen wij als offroad fietsliefhebbers helemaal. En dus gaan we je niet meer overtuigen van hoe geweldig gravelbiken is, want dat weet jij dan al.

Maar om je bij je aankoop te helpen stelden wij wel een globale koophulpgids op met uitleg over bijna alles waar je op moet letten, waar je rekening mee moet houden of waar je uit kunt kiezen bij het kopen van een gravelbike. 

Gravelbike kopen, customized of standaard

Ga je een gravelbike kopen, dan kun je het qua prijs zo bont maken als je zelf wilt. Het is zelfs mogelijk om een compleet eigen fiets samen te stellen uit verschillende componenten zoals:

  • jouw ideale gravelbike frame en stuur;
  • wiel- en velgcomponenten;
  • gravelbanden;
  • groepsets voor gravelbikes;
  • pedalen;
  • speciale opties.

Wellicht kies je echter liever een standaard model gravelbike die door de leverancier al helemaal is geconfigureerd. Dat is makkelijk en meestal relatief goedkoop. Maar ook dan wil je het beschikbare assortiment natuurlijk kunnen beoordelen aan de hand van de karakteristieken van de verschillende componenten waarmee dat model is uitgerust. Gebruik onze koophulpgids ter aanschaf van een gravelbike voor beginners!

Waar moet je op letten t.a.v. het frame van je gravelbike?

Gravelbiken is een vorm van fietsen tussen enerzijds het wegwielrennen en anderzijds het mountainbiken. Doordat je met een gravelbike ook offroad gaat, is de wielbasis van een dergelijke fiets qua geometrie langer dan die van een racefiets. Dat biedt zitstabiliteit, onder andere in afdalingen en zorgt ervoor dat je gemakkelijker over offroad obstakels rolt. Dit wordt mede veroorzaakt doordat de balhoofdhoek bepaalt dat het voorwiel meer naar voren staat.

Wil je vooral veel offroad comfort, kies dan voor een gravelbike met een qua geometrie lange wielbasis, langere liggende achtervorken en een vlakkere buishoek ten aanzien van het balhoofd.

Wil je ook comfortabel maar met behoorlijke snelheid over het asfalt fietsen, kies dan voor een kortere wielbasis met kortere liggende achtervorken en een smallere balhoofdbuishoek. Dit laatste zijn meer de karakteristieken die een endurance racefiets benaderen en die dus ook geschikt zijn voor af en toe offroad.

Een standaard gravelbike is meestal afgestemd op de lichaamskenmerken van heren. Je kunt echter kiezen voor een specifiek frame voor een gravelbike gericht op dames. De maat en speciale damesgeometrie verkleinen de kans op rug-, schouder- en nekklachten. 

Jouw gravelbike frame: carbon vs alu

Over het algemeen wordt gewichtsbesparing voor een gravelbike als minder essentieel beschouwd dan voor een racefiets. Het frame moet in de eerste plaats vooral stevig zijn.

Ben je een relatieve beginner of mis je nog wat stuurskills, realiseer je dan dat een aluminium frame beter bestand is tegen een val dan carbon. Een carbon frame is daarentegen wel comfortabeler en lichter, wat vooral scheelt bij acceleratie en bergop. Je betaalt echter wel een meerprijs voor carbon.

Gravelbike kopen met voorvorkvering of niet?

Een gravelbike met vering in de voorvork, ja ook die is vanzelfsprekend al lang beschikbaar. Zo’n schokbrekende voorvork maakt je fiets iets zwaarder en de deining van het voorwiel tijdens de trapaanzet gaat ten koste van het accelereren.

Kies daarom alleen voor voorvorkvering wanneer je vrij extreem offroad met je gravelbike wilt kunnen gaan. Niet alleen gravelwegen dus maar ook bospaadjes, ruwere afdalingen en boomwortelparcoursen. Voorvorkvering zorgt ervoor dat je voorwiel altijd in contact blijft met de grond.

Wat is belangrijk m.b.t. je toekomstige gravelbikestuur?

Gravelbikes worden uitgerust met een fietsstuur dat veel lijkt op het traditionele racefietsstuur, een zogenaamde drop bar. Ter vergelijking, het rechte stuur op een mountainbike noemt men een flat bar. Een dropbar maakt een aerodynamische zit mogelijk. Toch is er een verschil met het stuur van een racefiets, namelijk de mate van ‘flare’. 

De stuurbocht (beugel) aan de rechter- en linkerkant van een traditioneel racefietsstuur, staat tamelijk loodrecht op het stuur zelf. Speciaal voor het gravelbiken kwamen echter al snel sturen met flare in de handel, waarbij de stuurbeugel schuin naar buiten komt te staan, bijvoorbeeld in een hoek van 20 of 30 graden.

Dat bredere stuur zorgt voor meer stuurcontrole wat offroad heel handig is. Bovendien zorgt het ervoor dat de hoek van je handen verandert en meer ontspannen raakt. Je houdt op die manier het rijden in de beugels ook langer vol. 

Overigens: het aanbod is nog niet zo groot maar je kunt vandaag de dag ook kiezen voor een gravelbike met recht stuur (flat bar), voor nog meer controle. Je verliest dan wel flink wat aerodynamica. Is het je juist wel om de snelheid te doen, kies dan voor een speciaal opzetstuur voor je gravelbike.

Sommige merken bieden speciale (carbon) sturen aan met een geïntegreerd opzetstuur aan de voorzijde, waarmee je net als een tijdrijder in een meer aerodynamische zitpositie kunt gaan zitten op een recht stuk. Er zijn ook speciale opzetsturen beschikbaar die je op / aan je eigen stuur kunt monteren.

Waarop moet je letten t.a.v. je wielen en velgen bij het gravelbiken?

Gravelbike wielen, dat wil zeggen gravelbike velgen en spaken, hebben logischerwijs meer te verduren dan de wielen van een racefiets. De mate waarin ze worden belast is echter wederom afhankelijk van de parcoursen die je van plan bent te gaan rijden.

Het is in elk geval onverstandig om voor een ​​zwak wiel te kiezen om mee over bewortelde paden en rotsachtige ondergronden te gaan rijden. Kies je voor dat laatste, kies dan bijvoorbeeld ook voor 32 in plaats van 24 spaken, anders krijg je mogelijk snel te maken met spaakbreuk.

De populairste wielmaten voor gravelbikes zijn 700c (28 inch) en 650b (27.5 inch). Over het algemeen wordt een interne velgbreedte die ligt tussen de 20 mm en 25 mm als ideaal beschouwd. Ook voor wat betreft gravelbike wielen geldt dat des te lichter de gebruikte materialen, des te sneller de fiets. Carbon is daarbij qua prestaties natuurlijk het meest ideaal, maar je moet er wel het budget voor hebben.

Mocht je de diverse componenten van je gravelbike afzonderlijk kopen, let dan wel even op dat de wielmaten compatible zijn met de kenmerken van je frame. De keuze voor 27.5 inch maakt het mogelijk om bredere banden te monteren.

Gravelbanden, welke moet je kiezen?

Voor wat betreft de beste keuze voor jouw gravelbanden spelen diverse factoren een rol. Het maakt nogal een verschil of je vooral onroad (asfalt), offroad in droge of juist in natte, ruwe omstandigheden gaat fietsen.

Bredere banden zorgen voor meer grip, maar ook voor meer rolweerstand waardoor je minder gemakkelijk veel kilometers maakt. Sommige banden zijn voorzien van een loopvlak zodat je met een bredere band op het asfalt toch een beperkt grondcontact houdt waardoor de rolweerstand wordt verbeterd.

Gravelbanden met een breedte van 30 tot 38mm worden het meest toegepast. Die bieden de ideale tussenweg tussen snelheid en offoad comfort. Naarmate de omstandigheden ruwer worden, kiest men voor bredere maten ten koste van de snelheid.

Net als bij het mountainbiken is tubeless zo langzamerhand de standaard bij het gravelbiken, aangezien de kans op een lekkage door de ruwe ondergrond in combinatie met de hoge bandenspanning zeer reëel is.

Wil je meer te weten komen over het huidige aanbod, bekijk het artikel dat wij volledig aan de keuze voor de juiste gravelbanden wijdden.

Welke gravelbike pedalen heb je nodig?

Ben je al een mountainbiker en wil je nu ook gaan gravelen? Grote kans dat je dan al over de juiste pedalen en het juiste schoeisel beschikt. Net als bij het mountainbiken zijn SPD-pedalen in combinatie met mtb schoenen het meest geschikt als gravelbike pedalen.

Met dergelijke schoenen kun je redelijk comfortabel kleine stukjes lopen en de zolen bieden je daarbij grip. Met racefietsschoenen en -pedalen kun je dat wel vergeten. Specifiek voor gravelbike ontwikkelde schoenen komen ook steeds meer in opmars. In een vorige artikel maakten we al een keurige selectie gravelbike schoenen.

gravelbike schoenen

Helaas is een investering in nieuwe pedalen en nieuwe schoeisel een behoorlijke kostenpost. Beschik je nog niet over dat budget, begin dan gewoon met flat pedals en een paar schoenen waar je goed op kunt lopen. Ook handig wanneer je nog niet over veel technische rijvaardigheid beschikt en die eerst nog wil ontwikkelen, voordat je jezelf vastklikt.

Wat voor groepset wil jij op je gravelbike?

Een gravelbike vraagt om een iets bredere groepset dan een traditionele racefiets. Je komt immers ook terecht in omstandigheden waarin je met een kleine tot extreem kleine versnelling zult moeten rijden. In mul zand bijvoorbeeld of wanneer je een zeer kort maar steil klimmetje voor de kiezen krijgt op een offroad parcours.

Meestal heb je aan een singlespeed aandrijving in combinatie met een 10 à 12-tal tandwielen aan de achterzijde voldoende. Je hebt dan geen voorderailleur maar desondanks een groot schakelbereik, wel met flinke versnellingssprongen. Deze opzet voorkomt problemen met het schakel- en kettingsysteem en is ook bij mountainbikes inmiddels conventioneel.

Ben je toch iemand van de minder explosieve, langere tochten met lange beklimmingen, al dan niet onroad of offroad, dan wil je wellicht toch liever een gravelbike kopen met dubbelspeed aandrijving. Je bereik wordt met twee voorbladen niet per se groter maar de sprongen tussen versnellingen worden kleiner waardoor je (bergop) de ideale cadans al fietsend kunt finetunen.

Bekende groepsetmerken als Shimano, SRAM en Campagnolo bieden stuk voor stuk één of meer speciale groepsets voor gravelbikes aan. Afgezien van een ketting, trapas, crankstel en cassettes, bestaan die ook uit remgrepen en geïntegreerde shifters.

Schakelen op een gravelbike doe je immers, anders dan op een mountainbike, door middel van de remgrepen. En remmen, dat doe je vanzelfsprekend met bijgeleverde remklauwen die aangrijpen op de remschijven op je wielen. Weg met de V-brake voor voldoende remcontrole!

De geavanceerdere gravelbike groepsets zijn uitgerust met een zogenaamd clutchsysteem op de achterderailleur. Dit systeem waarborgt dat er voldoende spanning op de ketting blijft en dat deze er ondanks hobbels en schokken niet vanaf kan vallen.

Shimano GRX is een reeks geavanceerde onderdelengroepen die volledig zijn afgestemd op het gravelbiken. Voor iedere gravelbike is er een GRX-groep beschikbaar die past binnen het budget dat voor jou haalbaar is.

Een laatste afweging die je betreffende de aandrijving dient te maken is of je al dan net voor een elektronisch schakelende groepset kiest. Zowel Shimano, SRAM als Campagnolo bieden opties. Echter zal je hiervoor ook wederom dieper in de buidel moeten tasten.

Wil jij wel of niet gaan bikepacken met je gravelfiets?

Ten opzichte van een racefiets combineert een gravelfiets snelheid en comfort. Je kunt er beter dan op een mountainbike lange ritten mee maken maar ook offroad gaan. Dat maakt dit soort fietsen ook geschikt om mee te gaan bikepacken. De robuustheid van de fiets verdraagt extra gewicht veel beter dan een traditionele racefiets.

Veel gravelbikeframes beschikken over voorgevormde montagepunten waaraan je accessoires en attributen kunt ophangen, zoals fiets-, stuur- en frametassen, fietstashouders, spatborden en bagagedragers. Wil jij je gravelbike ook als toerfiets gaan gebruiken, let er dan bij aankoop op of de fabrikant de fiets daar in beginsel geschikt voor heeft ontworpen.

Loop jij warm voor speciale opties op je fiets?

Enkele details daargelaten, beschik je na het maken van een keuze uit alle voorgaande onderdelen inmiddels al over een complete fiets waarmee je op pad kunt. Het is echter mogelijk om nog wat extra features aan te schaffen die het gravelbiken nog wat aangenamer kunnen maken.

Dropper seat post

Sinds enige jaren doet de dropper seatpost bijvoorbeeld zijn intrede in de mountainbike- en gravelsport. Dit betreft de mogelijkheid om je zadel door middel van een hendel aan je stuur te bedienen en het automatisch omlaag en omhoog te kunnen brengen tijdens de rit.

Dit helpt je bij het opstappen en tijdens een steile klim of afdaling omdat je je zwaartepunt zo kunt veranderen. Razend handig waardoor je minder snel op dat extreem lastige parcours hoeft af te stappen. Voor conventioneel gravelen over redelijk vlakke wegen biedt de optie van een dropper seat post echter geen meerwaarde.

E-gravelbike

Ook de aanschaf van een elektrische gravelbike behoort tegenwoordig tot de mogelijkheden. De elektromotor levert extra vermogen en versnelling. Daardoor kan men sneller accelereren en hogere snelheden bereiken wat het fietsen aangenamer kan maken.

Is je conditie of fysiek vermogen niet optimaal, dan kun je zo toch zeer uitdagende parcoursen fietsen. Voor ervaren gravelbikers in fysieke topvorm maakt een E-gravelbike het mogelijk om parcoursen te rijden die met een niet elektrisch aangedreven fiets zelfs voor de meest geoefende fietser ondoenlijk zouden zijn.

Gravelbike kopen; Onze conclusie t.a.v. waar je op moet letten

Wil je een gravelbike kopen, dan is het verstandig om je van tevoren goed af te vragen wat je er precies mee wilt. Wellicht ben je nu een fanatieke wielrenner die ook eens wat vaker een grindpad mee wil kunnen nemen tijdens zijn of haar route.

In dat geval moet je andere eisen stellen aan je toekomstige gravelbike dan wanneer je van plan bent het echte asfalt nauwelijks op te zoeken en je met je gravelfiets ook in extremere parcoursomstandigheden wilt kunnen blijven fietsen.

Jouw verwachtingen hebben invloed op de beste keuzes die je kunt maken ten aanzien van je frame- en stuureigenschappen, je gravelbikewielen en de eigenschappen van de gravelbikebanden die voor jouw situatie ideaal zijn. Ook op het gebied van groepsets voor gravelbikes kun je specifieke keuzes maken die beter afgestemd zijn op de wijze waarop jij je fiets gaat gebruiken.

Zo, nu kun jij dus de ideale gravelbike kopen die perfect afgestemd is op jouw situatie. Want je weet nu waar je allemaal op moet letten. Succes!

Plaats een reactie